Odpowiedzi na pytania dotyczące zapytania ofertowego z dnia 30.06.2020 r. dotyczącego usługi cateringu dla 30 osób uczestników Dziennego Domu Pomocy w Dębiakach.
Odpowiedzi na pytania dotyczące zapytania ofertowego z dnia 30.06.2020 r. dotyczącego usługi cateringu dla 30 osób uczestników Dziennego Domu Pomocy w Dębiakach.
- Umowa par 1 pkt 3 - zgodnie z gramaturą podaną przez Państwa ilość kcal przekracza 1500 kcal/2 posiłki. Na jakiej podstawie wyliczyli Państwo gramaturę oraz kaloryczność poszczególnych posiłków?
W par.1 pkt 3 umowy określono wartość kaloryczną śniadań na 450 kcal i obiadów na 700 kcal. co daje razem 1150 kcal.
Przyjęto dobowe zapotrzebowanie energetyczne na1900 kcal i ustalono śniadanie na poziomie ok. 25 % zapotrzebowania i obiad na poziomie ok. 35 % zapotrzebowania dobowego. Pozostałe ok. 40 % stanowią posiłki spożywane w domu.
Wyznaczając minimalne wartości wagowe posiłków bazowano na dotychczasowym żywieniu uczestników oraz potrzebach o oczekiwaniach w tym zakresie. Nadmieniamy, że uczestnicy przebywają w DDP 8 godzin dziennie i dostarczane posiłki stanowią podstawę ich żywienia.
2. Umowa par 1 pkt 4 - proszę o wyjaśnienie co oznacza zapis "okazjonalnie smażone" (np. raz w tygodniu, raz w miesiącu)?
Smażone potrawy planowane są 2-3 razy w miesiącu i będą określane przy ustalaniu dekadowych jadłospisów.
3. Umowa par 10 pkt 6a - proszę o zdefiniowanie sformułowania "jakość posiłków".
Jakość posiłku to cechy wyrobu postrzegane jako wartość produktu spełniająca oczekiwania uczestników. (konsystencja, smak, zapach, urozmaicenie produktów)
4. Umowa par 10 pkt 6b - proszę o wyjaśnienie co oznacza zapis "niezachowanie gramatury, kaloryczności (...)" - wytyczne z Państwa umowy czy obowiązujących norm żywienia osób w wieku 60+?
Zapis odnosi się do wartości określonych w umowie.